Hääbudjetti, Hääkimppu, Hääkukat, Hääpäivä, Uncategorized

8 vinkkiä hääkukkien valintaan

Kauniit kukat luovat tunnelmaa ja luovat juhlan. Kukkien värit, tuoksut ja luonnollisuus sekä rentouttavat että kaunistavat tunnelmaa. Ne onnelliset, jotka saavat juhlia häitä ulkona, vaikkapa kasvitieteellisessä puutarhassa, saavat luonnon tuomaa lisäetua juhlallisuuksiin, mutta meidän muiden on sekä valittava että kustannettava luonnon kauneus juhliimme. Millä kriteereillä siis kukkia kannattaa valita?

Hääkimppu saa kuvata kantajansa persoonallisuutta.
  1. Haaveita ja realismia

Häät maksavat ja häiden kustannukset kertyvät monista puroista. Kansainvälisissä piireissä häihin panostetaan joka kymmeniä tuhansia, joten jos suomineitona haet ideakuvia häistä netin syövereistä, törmäät todennäköisesti kukkapilareihin, kukkakaariin ja pöytäkoristeisiin, joista yksittäiset taideteoksen näköiset työt maksavat enemmän kuin monella on varattuna hääpukuun tai jopa koko häihin.

 

  1. Vältä budjettikriisi

 

Mikäli haluat häihisi kukkia, joudut päättämään paljonko käytät niihin rahaa. Budjetoi ajoissa ja säästä rahaa etukäteen. Hyvä kukkakauppias osaa neuvoa keinoja saada näyttäviä ja edullisia kukka-asetelmia taloudellisesti. Voit saada unelmakukkasi esille myös korostamalla muutamaa upeaa kukkaa edullisempien kukkien rinnalla sen sijaan että ostaisit pelkästään sitä. Ammattilaiset osaavat kertoa vaihtoehdoista, sesongeista ja näyttää esimerkein vielä parempia ideoita. Ennakoi ja suunnittele, eli toisin sanoen vertaile ja varaa aikaa.

Malli Krista Oksanen edustaa klassisen kaunista suomineitoa ja sai hääkimpun pioneista ja valkoisista ruusuista.

 

  1. Mitä, missä, minkä verran

Yleisimmät kukkavalinnat ovat hääkimppu, hiuksiin tulevat koristekukat, sulhasen, bestmanin ja isien vieheet, morsiusneitojen ja kaason kimput, erillinen heittokimppu, kirkkoon tulevat kukkakoristeet, hääparin pöytään tulevat kukat ja pöytäkohtaiset koristeet.

Luovutta saa ja kannattaa käyttää! Hyvä idea on käyttää samoja kukkia hääkirkon ja juhlapaikan koristeluihin. Kirkosta ja juhlapaikasta riippuen koristeet voivat olla pylväiden, penkkien, tuolien tai pöytien päällä, tai aseltetuina lattialle – tärkeintä on että ne sopivat tilaan. Häävieraita voi pyytää tekemään pieniä palveluksia juhlassa, esimerkiksi ottamaan kirkosta mukaan yhden kukkalaitteen ja tuomaan sen juhlapaikalle. Kaikki eivät tahdo osallistua tekemällä, mutta useimmiten ihmiset suhtautuvat pieneen luottotehtävään positiivisesti, eikä sinun tai kaason tarvitse itse kantaa kukkia paikasta toiseen. Aina on tietysti myös mahdollista palkata juhliin suunnittelija tai avustaja.

 

  1. Persoonallisuutta peliin

 

Järjestimme heinäkuun alussa Wedding Garagessa hääpukukuvaukset, joissa oli kolme erilaista mallia, jokainen kaunis ja toisistaan erilainen. Kävin ennen kuvauksia tapaamassa Jyväskylässä Puistokadulla Kukkakauppa ja Hautaustoimisto Marjatta Ryynäsen henkilökuntaa, sillä olemme tehneet heidän kanssaan ennenkin yhteistyötä ja todenneet heidät osaaviksi kimpuntekijöiksi. Kerroin hääpukumallien tyyleistä ja ulkonäöstä ja kuvattavista puvuista, ja katselimme vaihtoehtoja. Meillä oli tarvetta kolmelle erilaiselle kimpulle: klassiselle morsiamelle, pelkistetylle tyylille ja rokkaavalle persoonalle. Avoimet kädet saatuaan henkilökunta käytti osaamistaan ja teki meille upeat kuvauskimput!

Klassinen kimppu sisälsi pioneita, ruusuja, tiukukelloja, poimulehtiä ja harsokukkaa. (Ja tuoksui aivan upealle!)

Värikäs kimppu ilahduttaa.

Tyylikäs pelkistetty kimppu valkoliljaa, aspidistran lehteä ja asparagus cweben oksaa.

Kukkien mittasuhteet ja varren tyyli ovat yksityiskohtia joihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Rohkeampi ja rokkaava kimppu taas oli varsinainen iloittelu värejä ja muotoja: harmaata neilikkaa, alliumia, piikkiputkea, eucalyptusta, saniaista ja aspidistran lehteä. Harmaan kimpun pinkin kohokohdan mukaan sävytimme myös morsiamen huulipunan, jolloin kimppu ei ollut irrallinen koriste, vaan osa morsiamen tyyliä.

Erilaiset kukat ja värit tuovat persoonallisuutta esiin.

Millainen morsian sinä olet? Mikä kuvaa sinua ja tyyliäsi? Kukkien kieli on monipuolinen ja voi tuoda esiin hyvinkin erilaisia ihmisiä.

 

  1. Tuoksu vai tuoksahdus

Hääkukkien harvinaisempi negatiivinen puoli voi olla tuoksu. Voimakas tuoksu saattaa rajoittaa kukan valintaa hääkimppuun. Hääkukkia valitessa kannattaa muistaa, että vaikka kukka olisi kaunis, sillä saattaa olla tuoksun sävy, joka aiheuttaa päänsärkyä tai pahoinvointia. Esimerkiksi suosittu ja upea valkolilja on tuoksultaan voimakas. Elämässä ei saisi koskaan olla niin kiireinen, että ei ehtisi haistella ruusuja, mutta muidenkin kukkien haistelu on mukavaa ja tässä tapauksessa järkevää.

  1. Kukkia saa muualtakin kuin kaupasta

Hääkukkien ei tarvitse olla ostettuja, mutta kannattaa muistaa, että häiden ajankohdalla voi olla merkitystä sen suhteen mitä kasvatuspuutarhassa tai luonnossa on saatavilla. Suomen kesän sään vaihtelevuudesta johtuen kukinnan ajankohta voi vaihdella tai puuttua kokonaan! Lisäksi sää saattaa viedä rankkasateena pionien kukinnan mennessään! Koristelua voi tehdä myös lehdillä ja oksilla pelkkien kukkien sijaan, ja jopa kokonaisten koivujen tuominen juhlapaikalle on perinne, varsinkin juhannushäissä.

  1. Antaa kaikkien kukkien kukkia

 

Koristelun voi juhlissa hoitaa myös muuten kuin oikeilla kukilla. Hääparista riippuen myös ilmapallot, oksat, paperista tehdyt koristeet tai mielikuvituksen rajoissa tehdyt valinnat ovat mahdollisia. Tekokukat ovat tietysti myös mahdollisia, mutta harvoin edullisempia kuin aidot.

Jos morsiuspuku on pelkistetty, pelkistetty kimppu voi korostaa raikasta tyyliä.
  1. Mielikuvitus ja sen rajoitukset

 

Hääpukuliikkeessämme kerran eräs nuori nainen, jolla oli ihollaan muistoja nuoruusvuosista. Pienen rohkaisun jälkeen hän suostui näyttämään käsivartensa ja saimme kertoa hänelle, ettei hän ole ainoa, jolla on ihollaan arpia – jokainen meistä kantaa menneisyyttään mukanaan tavalla tai toisella. Pitkien hihojen sijaan ideoimme arpien hyväksymistä osaksi itseä ja kantamaan niitä asiaankuuluvalla ylpeydellä, sillä on myös upea nähdä kaunis nuori ihminen, joka on selättänyt haasteet, löytänyt rakkautta ja voittanut vaikeudet. Ideoihin kuului erilaisia koruja, pukuun sopiva nauhamainen kättä ylös kiipeävä koriste, tai käden ympäri kiertyvä kukkaköynnös, joka olisi erilainen hääkimppu tai hääkimpun korvike. Sen sijaan että morsian olisi kiskonut hihoja peittämään itseään, harkitsimmekin ajatusta siitä että ihmiset katsoisivat morsianta ja hänen persoonaansa ja ratkaisuitaan ihaillen ja positiivisesti.

 

Mallit Karoliina ja Krista ovat molemmat tyyliltään erilaisia, vaikka vaaleita kaunottaria. Kukkien lisäksi stailausta voi tehdä koruilla ja meikillä, ja vain pientä yksityiskohtaa muuttamalla saimme esiin erilaisia lookkeja!

Jokainen morsian on erilainen ja jokainen morsian on oikeanlainen, juuri sellaisena kuin on. Eri piirteitä korostavat erilaiset muodot ja värit eri tavoin. Ideoi ensin rohkeasti, muista sitten realiteetit, suunnittele parhaasi mukaan ja toteuta unelmasi!

 

Kuvat ja teksti: Maija Putkonen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *